BENG: “Als passie en werk samenkomen”

Beng Evenementen

BENG Evenemten:
Se binne un bitsje nuver,
maar met un gouden hart

Wie haalt het nou in zijn hoofd om als vrijwilliger allerlei feesten en andere eigenaardigheden te organiseren en daar heel veel tijd in te stoppen? Toegegeven, veel Harlingers denken dat Karen Brugman en Willard van Grootveld er ruim van kunnen leven. Alleen de door mij uitgesproken suggestie doet Karen het hoofd draaien. Vanachter haar altijd opvallende bril kijkt ze me aan alsof ik net verteld heb dat Harlingen en Franeker gaan fuseren.

Nee, het is voornamelijk liefdewerk. Het onafhankelijke bestuur van de stichting BENG ziet er op toe dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Overigens staat wel BENG voor B en G, Brugman en Grootveld. Enne die Vismarkt waar de gemeente Harlingen ooit een flink bedrag subsidie voor kreeg en jullie voor gevraagd heeft om op te zetten? Ook daarvan is de afrekening keurig goedgekeurd door de commissie van het Europese Leader Project in Groningen en de Gemeente Harlingen!

Logo Harlingen Boeit

Karen en Willard zijn de bedenkers van de beroemde Zoutsloter Kerstmarkt. Zomaar, onder ’t genot van een glas wijn, bedacht. Een succesnummer, overigens net als Harlingen Ongeschut, het evenement waarin aan het eind van de zomer de buitensluis dicht gaat en 350 Harlinger pieremegoggels een avond lang achter elkaar door de wateren van onze stad dobberen. Op de kade wordt alles begeleid door tientallen artiesten, bandjes en ander spektakel.

De Zoutsloter Kerstmarkt werd direct een succes dankzij de medewerking van alle omwonenden en elk jaar blijkt ook Harlingen Ongeschut zich uit te breiden naar feest op de kades. Natuurlijk wordt aan boord van de open boten zo het een en ander geconsumeerd, maar het feest wordt ook steeds meer aan de kant gevierd. Familiereünies, buurtverenigingen, bewoners van verzorgingshuizen aanschouwen het bonte spektakel door de grachten. Het maakt niet uit wie of waar je vandaan komt, met elkaar er-vaar je Harlingen Ongeschut.

Wie hun huis aan de Karremanstraat binnen komt, ziet direct dat hier mensen met gevoel voor sfeer wonen. Als beide een levensmotto zouden hebben dan komen “Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!” en “Het leven is een feest en jij bent uitgenodigd” wel in aanmerking. Op de tafel een laptop en een grote computer. Dat blijkt eigenlijk het basis verdienmodel te zijn: Harlingenboeit.nl. Een 24/7 infosite. Ook tijdens hun jaarlijkse vakantie in het najaar in warme streken wordt Harlingenboeit.nl dagelijks vanuit het buitenland ge-update. De adverteerders zorgen voor de dagelijkse boterham.

Logo Harlingen Ongeschut

“Als passie en werk samenkomen”. Zo omschrijft de site van BENG Evenementen de activiteiten van Karen en Willard. “Vaak gratis, soms betaald, altijd verrassend! Evenementen georganiseerd door BENG moeten een belevenis op zich zijn en een gebeurtenis om nog lang over na te praten. Wij werken samen met besturen van ondernemers- en winkeliersverenigingen, gemeenten en andere opdrachtgevers. Onze kracht ligt in onze ervaring, creativiteit en flexibiliteit. Loyaliteit en duidelijkheid staan bij ons hoog in het vaandel! Wij beschikken over een uitgebreid netwerk waardoor wij u zeker van dienst kunnen zijn. Onze werkzaamheden zijn heel divers. Wij doen relatief eenvoudige organisatieklussen, maar ook ingewikkelde en gecompliceerde evenementen & festivals. En… jawel, wij vinden dat leuk!”

Straatfestival logo

De organisatie van de Kermis tijdens de Harlinger Feestweek is sinds 2018 ook de verantwoordelijkheid van BENG. Vorig jaar droeg het Centraal Comité 1945 de organisatie van deze Kermis over. Het vraagt steeds meer van een organisatie op het gebied van veiligheid. De eisen vanuit de overheid waren voor het bestuur van het CC45 reden om af te haken. Brugman en Grootveld durfden het nog wel aan. De verdiensten? Die gaan in de stichtingskas om evenementen als o.a. het Streetart Harlingen, Straatfestival, Steegjesloop, Lanenkaatsen en Harlingen Ongeschut te ondersteunen met een bijdrage.

Visserijdagen Markt

Het blijft toch wonderlijk dat al dat werk meestal op vrijwillige basis wordt gedaan… Na een beetje doorduwen, komt het hoge woord er uit: “Het is inderdaad soms teleurstellend dat anderen bij hetzelfde evenement wél betaald worden. Oftewel het voelt wel eens gek dat wij de artiesten en alle bij de organisatie van een evenement komende kosten betalen, maar dat wij zélf het vanwege weinig of geen budget kosteloos moeten doen.

” BENG: de spijker op de kop geslagen!