Booth Boutique: Huiskamer van de stad

Booth Boutique

Het lijkt soms wel een fietsenstalling bij Simon Stijlstraat nummer 2. Ter hoogte van de Booth Boutique staan ‘smiddags veel fietsen en zelfs scootmobielen voor de deur.
Misschien hebt u zich wel eens afgevraagd wat daar aan de hand is. Ja, de etalage toont steevast een brede variëteit aan redelijk modieuze tweedehands kleding. Maar is dat dan de reden dat er altijd veel aanloop is? In de meeste kledingwinkels is het niet zo druk op een doordeweekse middag.

Booth Boutique - een tafel met koffie!

Ik ben er gewoon binnengestapt en werd daar uiterst vriendelijk ontvangen door de winkelierster. Een grote tafel is een blikvanger tussen de kledingrekken, paskamers en uitgestalde kleding. ‘Wilt u koffie of thee’?, is de openingsvraag.
Al snel is mij duidelijk dat die koffietafel het belangrijkste meubelstuk in de winkel van het Leger des Heils is.
„We willen de huiskamer van de stad zijn.” Je kunt hier voor 3 euro een kledingstuk kopen, maar belangrijker„voor iedereen is er koffie, thee en een luisterend oor!”

Vernieuwde kledingwinkel

De afgelopen maanden is de winkel ingrijpend verbouwd, gemoderniseerd en heringericht. Wie voor weinig geld kleding wil aanschaffen, is aan het juiste adres. Van alle kleding die aan het Leger des Heils wordt geschonken, wordt alleen het beste in de winkel verkocht.
‘s Maandags wordt in het korpsgebouw van het Leger des Heils aan de William Boothstraat, genoemd naar de stichter van het Heilsleger, de kleding uitgezocht door vrijwilligers.
Op dinsdag komt de nieuwe voorraad naar de Booth Boutique. Daar vindt een tweede
selectie plaats en op woensdag hangt de nieuwe voorraad in de winkel. Een deel van de oude voorraad gaat naar het ”Eén Eurorek”.

Iedere maand nieuwe collectie
Elke vier weken wordt de volledige collectie vernieuwd. Is het dan gek dat er mensen zijn die elke week voor € 3,- een paar schoenen, een leuke jurk of een schattige blouse aanschaffen?

KOFFIE DRINKEN DOE JE SAMEN

Gezelligheid
Maar de meeste bezoekers komen toch in de eerste plaats voor gezelligheid. Twintig vrijwilligers staan de bezoekers te woord. Je bent in de eerste plaats gast en je kunt ook klant zijn.

Vrijwilligers met luisterend oor
Rita Visser is namens het Leger des Heils de coördinator van de Booth Boutique.
De meeste vrijwilligers zijn niet direct verbonden aan het kerkgenootschap van het Leger. Zij hebben zich spontaan aangemeld om een bijdrage te leveren in dit sociale en maatschappelijke bedrijf.
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werkervaring op doen of leerlingen van middelbare scholen lopen er hun maatschappelijke stage.
Aan tafel treffen we mevrouw Alie van der Zee. Zij is al 50 jaar heilssoldaat en is een van de gesprekspartners aan tafel. Met haar 94 jaar heeft zij genoeg levenservaring om iedereen te woord te staan. Drie keer in de week is zij een middag aanwezig!
Elke levensvraag kan aan de orde komen van haakpatroon tot echtscheiding en van bulderende lach tot intens medeleven.
Wordt het echt privé, dan kan er ook even onder vier ogen gesproken worden.

Huiskamer van Harlingen

Dankzij intensief contact met het gemeentelijke gebiedsteam, maatschappelijke organisaties van kerken en onder meer schuldhulpverlening kunnen praktische zaken met korte lijnen worden opgelost.
Het is vaak druk in de ‘Huiskamer van Harlingen’, die nu nog alleen op de middag open is van dinsdag tot en met zaterdag.
Men zoekt koortsachtig naar meer vrijwilligers om ook ‘s morgens de winkel te kunnen openen.

Booth Boutique
Booth Boutique, de Huiskamer van Harlingen