Zeehoeve grootste Harlinger recreatiebedrijf

Zeehoeve

Lammert Kleefstra nam drie jaar geleden de camping Zeehoeve over van zijn ouders Wybren enWytske Kleefstra. Bijna 30 jaar geleden kochten de Kleefstra’s senior de camping van de gemeente Harlingen. Lammert kreeg het vak van campinghouder dus echt met de paplepel ingegoten.

Toen hij eraan begon, wist hij dat er sprake was van hard werken, leuk geld verdienen, maar ook van economische risico’s.

Zeehoeve: volop plannen

De nieuwe ondernemers hebben volop plannen. Onlangs presenteerde Zeehoeve een uitbreiding van de camping met extra camperplaatsen en meerdere chalets.
Men wil uitbreiden met camperplaatsen door middel van een drive-in camperpark. Dat houdt in dat de camperaars die gebruik maken van het camperpark niet meer hoeven in te checken op de receptie, maar dat ze gebruik kunnen maken van een geautomatiseerd systeem.

De uitbreiding van Zeehoeve sluit aan bij de totale herinrichtingsplannen van het gebied tussen de Bolswardervaart en de Westerzeedijk.

Zeehoeve

Een terrein dat jarenlang gepacht werd van de gemeente kon, mede door grondruil, worden aangekocht. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt aan de mogelijke inrichting van het nieuwe stuk van de camping.

Er is zelfs een plan om de bestaande zijarm van de Bolswardervaart door te trekken naar het restaurant. Zo wil men proberen om ook mensen met bootjes in de Bolswardervaart naar het restaurant van de camping te trekken.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit allemaal nog in de onderzoeksfase zit, want de kosten en de baten moeten natuurlijk wel tegen elkaar opwegen.

Grootste van Harlingen
Zonder twijfel is Zeehoeve het grootste recreatiebedrijf van Harlingen. Met kampeerplaatsen, plekken voor toercaravans of vaste plaatsen voor stacaravans, maar ook met chalets, trekkershutten en Bed & Breakfast accommodaties biedt Zeehoeve de meeste overnachtingsplaatsen van onze stad.

In de zomer werken er 30 mensen bij de horeca, schoonmaak, groen en techniek en in de receptie. Er zijn tent- en trekkersvelden voor fietsers. Een binnenhaventje met trailerhelling mag ook gebruikt mag worden door Harlingers. Vorig jaar werden er weer vier nieuwe lodges geopend. ‘s Zomers is er een recratieteam met activiteiten voor de jeugd.

Of je nu op de camping staat of toevallig voorbij komt, het restaurant is een plek waar je in het hoogseizoen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verwend wordt met culinaire zaken en waar je ook terecht kunt voor jubilea, recepties en huwelijksfeesten.

Economische risico’s
De afgelopen twee jaar gingen voorspoedig. Maar in april en mei stond alles plotseling stil. Lammert hoopt dat een goede zomer de opgelopen verliezen een klein beetje kan goedmaken. Veel Nederlandse toeristen zullen dit jaar waarschijnlijk op vakantie in eigen land blijven en dan is de Zeehoeve natuurlijk een uitgelezen plekje met prima accommodatie voor een eerlijke prijs.
Tja, het moet gezegd worden, de gemeentelijke camperplaats bij de Tjerk Hiddessluizen is een doorn in zijn oog. Er staan vaak veel meer campers dan officieel is afgesproken én de tarieven zijn zwaar concurrerend laag.
Ondanks deze kritiek op het gemeentelijke beleid tekende Lammert eind mei samen met wethouder Paul Schoute een contract voor de uitbreiding van de camping met nog meer kampeerplaatsen en nieuw te bouwen chalets.

Zeehoeve