Daan Roosegaarde: Afsluitdijk in het licht

Afsluitdijk

Wie ‘s nachts over de Afsluitdijk rijdt, wordt bij de Lorentz- en bij de Stevin-sluizen verrast door “lichtpoorten.”
Flink reflecterende strepen op de sluisgebouwen lichten op zodra er op geschenen wordt. Het beton van de sluizen was toe aan een opknapbeurt.

Afsluitdijk

Ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd om de vernieuwde sluizen “op te pimpen”. De 60 monumenten zijn voorzien van een retro-reflecterende verflaag, die alleen oplicht als er door een passerende auto op geschenen wordt. Er is geen licht te zien als er geen auto’s rijden.

Beleving
De beleving is het grootst als je vanuit Friesland naar Noord Holland rijdt. Vanuit Noord Holland heb je slechts sluisgebouwen aan de linkerkant. Vanuit Friesland mag je echt door de “poorten” rijden.
Normaal moet ik mijzelf in de gaten houden, dat ik hier niet harder dan de toegestane 70 kilometer per uur rijd. Nu wíl ik niet harder dan 70 rijden!

De sluizen worden overigens nog 60% spectaculairder. Hoewel het nu al spectaculair is om door het sluizencomplex te rijden, is het project zeker nog niet af.
De lantaarnpalen die nu voor het werkverkeer branden, worden de komende maanden verwijderd. Zodra dit “valse licht” weg is, zal het effect nog groter zijn.

Studio Roosegaarde gaat de 32 kilometer lange Afsluitdijk nog verder versterken door de geleiderail ook met de retro- reflecterende verf te behandelen.
“Deze strakke en bijna zen-achtige lijn van lichtreflectie, die de rechtheid en iconische status van de Afsluitdijk ver- sterkt, geeft een gevoel van rust en veiligheid.”

Het totale project van Icoon Afsluitdijk bestaat uit diverse tijdelijke en permanente onderdelen.
De lichtpoorten en de lichtlijn zijn een permanent onderdeel. In het najaar moet dit project in al haar glorie te zien zijn.

TIP:
Als u nu helemaal alleen over de Afsluitdijk rijdt en niemand heeft er dus last van, zet dan even uw grote licht aan.
Doordat de strepen het licht van uw auto reflecteren, is het effect nog veel groter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

BewarenBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren