Delta Fiber legt glasvezel in Harlingen

Delta Fiber

Delta Fiber legt glasvezel aan in heel Harlingen. In de raadsvergadering van juli vertelde wethouder Paul Schoute dat Harlingen volgend jaar op de schop gaat voor de aanleg van glasvezelkabel in de stad en de dorpen. Inmiddels kan het u niet ontgaan zijn. Reclamecampagnes op tv, in de kranten en bij de Visserijdagen zelfs een vliegtuigje met reclamestaart in de lucht.

Zo’n 100 kilometer straat in Harlingen moet open om de glasvezel bij alle huizen te brengen. Als 20% van de Harlingers zich voor 11 november aanmeldt voor een aansluiting wordt élke woning in de stads- en dorpskernen aangesloten.
Het is een zeer kostbare investering en er wordt pas geld verdiend als de aansluitingen daadwerkelijk gebruikt worden. Het is een open netwerk waarvan meerdere aanbieders gebruik maken en hun aantal zal in de toekomst alleen maar groeien. Er valt dus echt wat te kiezen en concurrentie in de meterkast is altijd beter voor de portemonnee.

Stenen Tijdperk

In het Stenen Tijdperk van internet, lieten wij voor de uitzendingen van GPTV een kabel graven vanaf de Brouwersstraat naar onze studio op de Lanen, kosten: ƒ 15.000.
In die tijd, de negentiger jaren van de vorige eeuw, was een snelle internetverbinding nog ondenkbaar.

Onze “Dark Fiber” glasvezelverbinding zorgde voor een rechtstreekse “eigen” verbinding met onze tv-providers als Ziggo, UPC en Kabel Noord. En dat was in de tijd dat tv-uitzendingen nog relatief kleine bestanden waren.
De tegenwoordige huis-tuin-en-keuken verbindingen via de gewone kabel in elke woning zijn al veel breedbandiger.

SNEL-weg

Voor een huishouding is nu, 25 jaar later, al een veel grotere verbinding nodig. Denk in dat verband aan online-vergaderen of studeren, gamen en films en series streamen.

Maar ook zorg op afstand is een ontwikkeling die meer internetverkeer vraagt.
Al die verbindingen en contakten maken dat u behoefte krijgt aan een digitale SNEL-weg in de vorm van glasvezel.
Dat is niet nieuw. In november 2009 werd in Leeuwarden al gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk. De kinderziekten zijn er al uit en de mogelijkheden zijn enorm.

Ik heb me al aangemeld

Wie nu geen gebruik van de glasvezel gaat maken, lijkt op de huisvrouw/-man die weigert stoffer en blik in te ruilen voor een stofzuiger.

Verrassend is dat de mogelijkheden van de glasvezel worden aangeboden voor prijzen die vaak lager zijn dan de prijzen van pakketten bij “gewone” kabelproviders.

Gewoon doen, dan bent u klaar voor de digitale toekomst!

Tekst: Wout Gerstel
Foto’s: Delta en SEUN Media

Delta Fiber