Eus de Groot vogelwachter op onbewoond eiland

Eus de Groot

Eus de Groot verbleef al 5 keer een week op het onbewoonde vogeleiland Griend halverwege Harlingen en Terschelling. Eus verving steeds één van de vaste vogelwachters, die normaal gesproken daar 5 maanden per jaar de ontwikkelingen in opdracht van Natuurmonumenten in de gaten houden.

Eus de Groot

Het is natuurlijk de droom van elke natuurliefhebber, maar “na een week heb ik het wel gezien” vertelt Eus. Vooral het wassen met grondwater is niet zo prettig, maar toch is het telkens een prachtige uitdaging.

Eus de Groot vogelwachter op Griend


Het was eigenlijk een heel toevallige ontmoeting in de Harlinger haven zo’n vijf of zes jaar geleden.
Eus altijd “op’e strún”, zag dat er een boot klaargemaakt werd om vogelwachters naar Griend te brengen. Enthousiast en prettig onbezonnen vroeg Eus of hij mee mocht varen naar het vogeleiland.
Als echte vogelliefhebber, die altijd bezig is in de natuur, is het vogeleiland Griend het vlakbij gelegen paradijs. Je kunt met een goede verrekijker het wachtershuis vanaf Harlingen zien liggen, maar het is verboden terrein en dus voor iedereen onbereikbaar. De onbevangen vraag van Eus aan de schipper had echter succes. De kapitein overlegde met de vogelwachters, er volgde een prettige kennismaking en Eus mocht mee om Ginny Kasemir en Date Lutterop naar Griend te brengen voor een vijf maanden durend verblijf.

Passie
Aan boord werd de gezamenlijke passie besproken. Eus maakte indruk op de beide biologen en hem werd gevraagd of hij zin had om als tijdelijke vervanger een enkele keer één van hen een weekje te vervangen. Eus geloofde zijn eigen oren niet en stapte een paar maanden later als vervanger aan boord van de wekelijkse bevoorradingsboot.

Ei in schuifmaat

Eus leerde snel het klappen van de zweep. Zijn geoefende oog speurde naar de ringen van de vogels die op Griend fourageerden. Samen met bioloog Date Lutterop werd dagelijks de boekhouding bijgewerkt. Vogels werden gewogen, eieren gemeten en genummerd. Alles werd exact vastgelegd om een jarenlange vergelijking te kunnen maken en ontwikkelingen te kunnen constateren.

Meuren
Het leven op Griend is zeker geen luxe vakantie. Het onderkomen is primitief en je moet wel uit een speciaal hout gesneden zijn om het daar vol te houden. Met name het wassen met grondwater is niet bepaald de hobby van Eus. “Na een weekje begin je echt te meuren!” Deze kleine bezwaren staan het grote genieten niet in de weg. Eus is er al 5 jaar achter elkaar een weekje geweest.
Als professioneel hobby-fotograaf heeft hij zijn herinneringen in duizenden foto’s opgeslagen in zijn computer. Achter zijn beeldscherm is Griend ineens weer dichtbij.

Foto’s Griend: Eus de Groot

Vergezicht Griend

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren