Harlingen: Toerist in eigen Stad

Toerist

Nu we een paar zonnige, maar toch nog erg koude dagen achter de rug hebben, kan ik niet wachten op de eerste echt mooie lentedag.
Onze prachtige stad lijkt dan ineens helemaal tot leven te komen. Zeker nu de binnenstad tijdens de afgelopen winter door de sluiting van de winkels bijna doods aandeed, wordt het contrast tussen winter en lente nog groter.

Tekst: Daniella Gerstel-Visser
Foto’s: Joachim de Ruijter

Op een mooie zonnige dag zijn de historische panden aan de havens van een schilderachtige schoonheid, vermaken toeristen uit binnen- en buitenland zich met een spelletje, boekje en glaasje wijn op hun boten en heerst er in ons stadscentrum een vrolijke drukte in de winkels en op de vele terrassen.
Als blije inwoner van de binnenstad is het een genot om ’s morgens een boodschapje te doen en mensen te zien ontbijten op een terrasje. Bootjesmensen en ontbijtende vakantie-gangers, ze geven me een heerlijk vakantie-gevoel op nog geen 300 meter van mijn eigen huis.
Nog even en dan komen ze weer. Ze hebben ervoor gekozen hun duur gespaarde vakantiedagen in Harlingen door te brengen. En wat doe ik? Ik verlaat Harlingen om precies hetzelfde te doen, maar dan ergens anders.

Ik bezoek in een of andere wereldstad een museum, stap op de boot voor een dagtocht naar een eiland, strijk neer op een terrasje voor een heerlijke lunch of boek een fietstoertje met een local.

Terwijl ik ’s zomers langs de Noorderhaven loop en mensen zie genieten van mijn stad, bedenk ik mij schuldbewust dat ik hier mag wonen en dat kennelijk lang niet genoeg waardeer.
Maar wat weten al deze toeristen dan wat ik niet weet? Er zit maar een ding op: naar het TIP!

Toerist

Ook TIP voor Harlingers
Bij het Harlinger Toeristisch Informatie Punt op de Grote Bredeplaats word ik warm ontvangen door Nancy Harlaar en Mirjam Reerink. Het TIP wordt gerund door twee professionele krachten en zeven vrijwilligers.
“Maar”, voegt Nancy snel toe, “daar kunnen altijd mensen bij!“ Met groot enthousiasme verwelkomen zij bezoekers die Harlingen willen ontdekken. Dat zijn natuurlijk voor het grootste deel mensen van buiten de stad, maar ook Harlingers weten het TIP te vinden.

Kadootjes
Voor typisch Harlinger kadootjes, en om ideeën op te doen als er visite uit een andere stad komt. “Ze zijn meer dan welkom. We hebben diverse leuke ideeën en suggesties om onze stad met andere ogen te bekijken”, nodigen Nancy en Mirjam uit.

Het hele jaar is er in Harlingen ontzettend veel te doen, zeker als je het vergelijkt met de rest van de regio. We hebben natuurlijk onze grote evenementen, zoals dit jaar weer de Tall Ships Races.
Van 14 tot en met 17 juli vieren we dit spectaculaire feest met de grootste en mooiste Tall Ships ter wereld.

De hele stad is gehuld in nautische sferen, internationale bemanningen zwerven door de stad, liefhebbers van de schepen mogen aan boord en iedereen die niet van schepen, maar wel van een feestje houdt, vermaakt zich op de kade met live muziek op een van de vele terrasjes en bij de diverse foodtrucks.
Een maand eerder, van 13 tot en met 17 juni, is er eindelijk weer een echt Harlinger festijn, het Lanenkaatsen.
Twee jaar opgekropte onvervalste Harlinger humor langs de lijn! We kijken uit naar de Visserijdagen en, oh, alsjeblieft dit jaar wél, de Zoutsloter Kerstmarkt.

Naast deze grote festiviteiten valt er ook ontzettend veel kleiner vertier te beleven in Harlingen.

Ontdek Harlingen
Ik zeg niets nieuws als ik hier vertel dat wij een bijzonder actief stadsgidsenteam hebben.
Zíj vertellen u op elke wandeling wél iets nieuws. Nancy van TIP heeft vijf wandelingen gedaan en leerde steeds iets wat ze nog niet wist.
Bijvoorbeeld waarom sommige oude huizen in de binnenstad twee kleuren dakpannen hebben. (Omdat de zwarte duurder waren dan de rode. Aan de voorkant, in het zicht, liggen daarom de zwarte en de goedkope terracotta pannen liggen zover mogelijk uit het zicht.)

Een ander weetje: Aan de even kant van de Lanen staat een huis dat op de tweede verdieping over de naastgelegen steeg ‘hangt’. De benedenverdieping is een stuk smaller. Als je vroeger een huis liet bouwen, betaalde je voor de grond die je gebruikte. Op hoger gelegen verdiepingen kon je dus gratis naar alle kanten uitbouwen.
De stadsgidsen wijzen je op allerlei bijzonderheden waar je normaal gesproken zo aan voorbij loopt.
Er zijn wandelingen voor elke interesse. In de zomer kun je elke woensdag aansluiten bij een wandeling, maar je kunt ook een rondleiding op maat maken met een thema naar keuze, zoals de Vrouwenstruunstocht. En dat 365 dagen per jaar!

AI route 1

Wandelen met een routefolder
Wandelen kan natuurlijk ook altijd op eigen gelegenheid. Op de site harlingenwelkomaanzee.nl vind je allerlei digitale routes, zoals de nieuwe beeldenroute. In je eigen tempo ga je op ontdekkingsreis langs de meest unieke beelden in de stad. Bewonder het Dolfijntje eens van dichtbij of maak een selfie met de Broken Jug.
Met dit sculptuur hebben we een fenomenaal kunstwerk van internationaal vermaard kunstenaar Frank Stella binnen onze stadsgrenzen.

DiscoverHarlingen.nl leidt je langs de Harlinger stegen, de struikelstenen en de muurreclames.
De Hein Buisman-wandeling is een van de zeven themawandelingen die bij het TIP en het Hannemahuis te koop zijn. Als je deze route volgt, kom je langs veel van de door de stichting gerestaureerde panden.

Fries Blauw
Al wandelend in onze historische binnenstad kom je langs de aardewerk- en tegelfabriek. In Harlingen ligt de bakermat van Fries Blauw.
Deze fabriek is de enige plek in Nederland waar je nog kunt zien hoe elk van die unieke tegels wordt gemaakt en geschilderd.
Grootse tableaus van Fries Blauw vind je in het Hannemahuis Hoe lang is het geleden dat je daar bent geweest? Hier vind je schatten en verhalen uit onze luisterrijke geschiedenis. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. De beste herinnering aan het Hannemahuis is het draaien aan de enorme misthoorn. Dat deed je zelf als kind, dat deed je met je kinderen en nu zijn de kleinkinderen aan de beurt!

Spelevaren
Op een zonnige dag is er niets zo leuk als een beetje spelevaren. Harlingen vanaf het water is toch weer een hele andere ervaring.
We hebben rondvaarten door de singels en havens met de Singelprinses, tochtjes met de Suupsloat Prinsesvan Piet onder de vijf boogbrugge n van de Zoutsloot door of richting Het Brouwdok.
Even heen en weer met het zonnepontje De Jonge Seun een kijkje nemen bij onze Walvis en daarna op het terras van Het Brouwdok vakantie vieren in eigen stad met uitzicht op het water en een origineel Harlinger biertje in je hand.
Vanaf hier is het vanaf 1 april maar een klein loopje naar De Witte Swaen. Vrijwilligers vertellen boeiend over de jarenlange reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentz. Ze is voor 99% klaar!
Na jaren van noeste arbeid wordt in 2022 eindelijk de maiden voyage verwacht.

Je leest het.
Harlingers kunnen zich als toerist in eigen stad uitstekend vermaken.
En dan hebben we op deze pagina’s slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg kunnen laten zien.

Complimenten
De mensen van TIP krijgen dagelijks zoveel complimenten over ons stadje dat ze glimmend van trots huiswaarts keren na een werkdag.
Niet alleen de historische binnenstad met haar prachtige gebouwen kan op een flinke pluim rekenen. Vooral de hartelijkheid van de Harlingers wordt geroemd en dat is toch een leuke opsteker!

Na het lezen van dit artikel uit de SEUN heb je nooit meer een excuus om je te vervelen.
Dat is namelijk echt niet nodig als je in Harlingen woont!