Hempenius: Robots in Ploegendienst

Hempenius Metaalbewerking

Op industrieterrein Oostpoort staan tientallen bedrijven. Soms alleen een reclamebord op de gevel. Wat gebeurt daar? Vaak vanzelfsprekend, soms verrassend. Ondernemers proberen daar handel te drijven en vaak ook mooie dingen te maken.
Ooit, jaren geleden, zat Johan Hempenius in zo’n bedrijfsloods om 6 uur op een maandagmorgen aan een tafeltje in een lege hal. Het was de eerste werkdag. Zonder klanten. Niemand wist dat Johan daar klaar zat om zijn handen uit de mouwen te steken.

Wat nu?
Goede raad kwam van zijn vader: Zoek vijf bedrijven, die nooit jouw klant  zullen worden en vertel daar wat je voor hen kunt doen. Je kunt het niet verknallen, want je verwacht er niets van, hield de raadgever hem voor ogen.
Het eerste bedrijfsbezoek verliep inderdaad vrij hopeloos. Ook het tweede en derde. En toen als donderslag bij heldere hemel had hij bij het vierde bedrijf beet: EEN OPDRACHT!

Familiebedrijf

Hempenius Metaalbewerking met robots

Het zou te makkelijk zijn om nu hier een successtory te vertellen. Hempenius Metaalbewerking ging decennia lang door hoogtepuntjes en diepe dalen.
Goed personeel, dát was het probleem! Jarenlang adverteerde Johan Hempenius. Soms kwam er iemand, die wel wilde werken. Op het hoogtepunt werkte Johan met acht medewerkers, maar de winst bleef weg.

Nest robots

Foto’s Hempenius: Dorus Breidenbach

Een totale metamorfose bleek nodig!
Johan wist het al lang: automatisering moest het antwoord zijn….. Nu anno 2020 heeft het bedrijf geen productiepersoneel meer. 3D-ontwerpen gaan rechtstreeks de computer in en geven precisieresultaten in de CNC-freesen draaimachines.
Johan werkt nu met vrouw Gerda en zoon Wytze 24 uur per dag 7 dagen in de week. Dat kan dankzij de investering in drie computergestuurde robots.

Als zij ‘s avonds naar huis gaan, staan de robots klaar voor hun nachtelijke werk.
Dankzij een behulpzame app op zijn telefoon kan Johan altijd zien of de productie goed loopt. Mocht er iets mis gaan, als stroomuitval of iets dergelijks, dan krijgt hij een signaal op de telefoon.
En dan is de keus eenvoudig: blijf ik in bed liggen of herstart ik de productie?
„Natuurlijk draai ik me om, maar dan realiseer ik me dat slapen nu wel erg duur wordt en stap ik in de auto naar Oostpoort!”
Hempenius Metaalbewerking is gespecialiseerd in kleine oplagen, maar ook een enkel product wordt met vakmanschap gemaakt.

Wie even rondkijkt bij Hempenius ontdekt de strakke werkverdeling:
Zwaar werk ?       • Gerda toont haar spierballen !
Handel ?                • Johan regelt het wel !
Ingewikkeld ?      • Wytze lost het op !