Honderd in Harlingen

Honderd in Harlingen

Kansberekening word ik honderd jaar?

Mevrouw Ymkje Esveld-Visser, de oudste inwoner van Harlingen werd in augustus 2019 103 jaar. Er zijn in Harlingen 4 eeuwelingen, 2 vrouwen en 2 mannen.

door Wout Gerstel
Foto: Joachim de Ruijter

Als ik zo’n bericht lees dan krijg ik altijd de neiging om een kansberekening los te laten op mijn eigen levensverwachting. Ik meen mij te herinneren dat ergens begin zestiger jaren in Dordrecht de eerste eeuweling haar 100e verjaardag vierde in een rusthuis. Wat een verschil met een paar jaar geleden toen in verzorgingshuis Saxenoord in Franeker zelfs 6 honderdjarigen woonden.

Nou wil het toeval dat mevrouw Esveld in Franeker werd geboren.
Zou het in Franeker dan gezonder zijn dan in Harlingen?
Maar mevrouw Esveld woont al 75 jaar op het Scheffersplein!
Volgens de statistiek woonden op 1 janari 2019 evenveel eeuwelingen in de gemeente Harlingen als in de veel grotere fusiegemeente Waadhoeke.

Maar hoe bereken je dan de kans dat je honderd wordt?
Op de internetsite kansberekeningen.nl kun je lezen wat op een bepaalde leeftijd jouw sterftekans is. Voor mij persoonlijk is dat dit jaar 3%. Dat lijkt niet veel, maar als dat mijn kanspercentage was bij de staatsloterij dan kocht ik toch een extra lot. Toen ik als 21-jarige in Harlingen kwam, verbaasde ik mij over het feit dat Harlingers direct de overlijdensadvertenties bekeken als de Harlinger Courant in de bus viel.

Als journalist begreep ik niet dat dát het belangrijkste nieuws was! Naarmate dat ik zelf ouder werd, ging ik begrijpen dat dit allemaal met kansberekening te maken heeft. De levensverwachting bij geboorte is nu 80,2 jaar voor jongens en 83,3 jaar voor meisjes. Maar een 65-jarige man wordt nu naar verwachting 84 jaar en een vrouw 86,5 jaar. Dus, wie ouder is, maakt meer kans om de honderd jaar te bereiken.
Ook dit zijn gemiddelden en dat betekent dat ik voortaan met nog meer aandacht de overlijdensadvertenties bekijk. Elke advertentie vergroot de
kans dat ik honderd word.

En dan nog een kleine kansberekening: Als het mij lukt om in goede gezondheid 100 te worden, dan komen er nog zeker 50 nieuwe edities van dit glossy magazine SEUN!