J & S Apparatenbouw – Technische hoogstandjes op Oostpoort

J & S Apparatenbouw

Wie mij op een morgen even voor twaalf uur door de centrale productiehal van J & S Apparatenbouw zag lopen, moet mijn brede glimlach gezien hebben. Ik werd er helemaal vrolijk van en eigenlijk best wel trots dat we dit soort bedrijven in Harlingen hebben. Wat een wereldbedrijf daar op Oostpoort en wat een indrukwekkende en gigantische machines bouwen ze daar.

J & S staat voor Johannes en Sjon, Johannes van der Meer en Sjon Bergsma. Twee echte nuchtere Friezen, die er niet voor terugdeinzen om zaken net iets spectaculairder aan te pakken dan de gemiddelde mens.

Tekst: Wout Gerstel
Foto’s J & S Apparatenbouw

“We wilden niet de smid van Harlingen worden”,
merkt Johannes droogjes op

Apparatenbouw als droom op Oostpoort

J & S begon in 2007 en in 2016 verhuisde het bedrijf naar de Kelvinstraat op Oostpoort. Ze waren helemaal klaar met de regeldwang van de toenmalige gemeente Franekeradeel waar hun bedrijf tot dan gevestigd was.
Sjon en Johannes reden over Oostpoort en zagen “hun”pand staan. Natuurlijk veel te duur, maar toch, het zou ideaal zijn. Het stond te koop en de toenmalige eigenaar zakte met de vraagprijs naar een redelijk niveau. Hun lagere bod werd zelfs door hem geaccepteerd. Maar toen begon het eigenlijk pas, want het werd de start van heel veel meer.

Het pand van de buurman
Het bedrijf groeide als kool. Het pand van de buurman…? Maar dat stond niet te koop! Johannes ging op bezoek en kocht vier bezems. Niet dat hij die nodig had, maar je moet toch een binnenkomer hebben. “Eigenlijk kom ik niet voor bezems, maar wij willen wel jullie pand kopen”, vertelde Johannes aan de verbaasde buurman. Het bleek minder onmogelijk dan gedacht. Binnen korte tijd werd het pand als extra uitbreiding aangekocht. En onlangs, je kunt het haast voorspellen, werd een nieuwe loods gebouwd die beide bedrijfspanden met elkaar verbindt en alles tot een eenheid maakt.
De toekomst? Johannes kijkt met een gulle lach naar het naastgelegen terrein.We kunnen verder uitbouwen en de gemeente Harlingen werkt werkelijk aan alle kanten mee!

J & S Apparatenbouw

Voedselindustrie

Leuk verhaal zult u denken, maar wat doen die lui dan eigenlijk? Ik zal u alle technische details besparen, maar zeker is dat er vooral gewerkt wordt aan productieapparaten voor de voedingsindustrie. Het volledige traject met snelle service vanaf het ontwerp tot de eindmontage op locatie. Samen met 50 medewerkers staat J & S Apparatenbouw altijd garant voor een passende oplossing, meestal in roestvrijstaal.

“Zwembad”
Johannes neemt mij mee naar een grote bak, die mij op het eerste gezicht doet denken aan een enorm opzetzwembad voor in de achtertuin. Een blik in deze bak toont een enorm doolhof van buizen en kranen met onbegrijpelijke verbindingen. En die wordt 19 meter hoog, merkt Johannes droogjes op.
Maar hoe dan? Hoe krijg je dat op de plaats van bestemming? Waar gaan die dingen naar toe?
U voelt het al aan: de journalistieke basisvragen hoe, wat, waar, wanneer en waarom! Het blijkt een ingenieus apparaat te zijn voor een melkfabriek in Italië. Als de onderdelen, zelf al megagroot, klaar zijn, worden die met behulp van een hijskraan naar het Van Harinxmakanaal getild en vervolgens gaat het per schip naar de eindbestemming.

Duizenden onderdelen
Ik ga u niet uitleggen hoe dit allemaal gebouwd, gemanaged en gepland wordt. Kijkt u maar de foto’s op deze pagina’s. Het laat duidelijk zien dat hier letterlijk iets groots wordt gebouwd. Maar wat nou zo aardig is, al die mega-apparaten bestaan vaak uit honderden of zelfs duizenden onderdelen die op Oostpoort worden gesneden, gebogen, gelast, geslepen, gemonteerd en noem verder maar op.
Begrijpt u nu mijn glimlach op die dinsdagmorgen even voor twaalf uur?