Jannette van der Ploeg: N31 als Therapie

Jannette N31 Therapie

De dag dat het leven van Jannette van der Ploeg veranderde: 15 juni 2012. Als calamiteitenfotograaf stond ze op de Koningsbrug in de N31. Een dodelijk ongeval en het slachtoffer was haar zwager Erwin Hoekstra. De veroorzaker werd 2,5 jaar later vrijgesproken. De aanleg van de nieuwe veilige N31 door Harlingen vormde de basis voor het verwerkingsproces.
Ongeval Erwin 2012Als je de vrolijke Jannette in haar kekke rode 45-kilometer auto tegen komt, zie je niet door welk diep dal deze Harlinger fotografe is gegaan. Al jarenlang volgt zij alle hulpdiensten in en om Harlingen. Elk alarm doet haar bloed sneller stromen. Ook op die noodlottige avond 15 juni 2012.

De pieper gaat over…. Alweer een ongeval op de N31! Deze keer op de Koningsbrug.
Jannette springt op haar brommertje en is als een van de eersten op de brug. Ze herkent de auto! Erwin? Ongeloof en ontkenning wisselen elkaar af. Als een zombie loopt Jannette rond. Ik kom haar tegen op het fietspad. ‘t Is Erwin, zegt ze tegen mij. Ik ken Erwin niet, maar begrijp dat het werk ineens erg dichtbij is gekomen.

Fotografie als therapie

Later zal ik begrijpen dat Erwin haar zwager is. Een geroutineerde vrachtwagenchauffeur, die even naar McDonalds is geweest en op de brug frontaal wordt geraakt door een automobilist die volgens getuigen bezig was met inhaalpogingen.
Erwin overlijdt op de plaats van het ongeval.

Jannette denkt dat ze via een spiegel in de auto hem nog even in de ogen heeft gekeken. Een laatste blik. Jannette knapt.
Erwin laat een vrouw, de zus van Jannette en twee dochters achter.
Ruim twee lange jaren later wordt de veroorzaker vrij gesproken. Moeilijk te verteren voor de nabestaanden.

Jannette krijgt inmiddels begeleiding, maar ze wordt niet door iedereen begrepen. Als zij uiteindelijk de juiste psychiater vindt, wordt ook begonnen met de aanleg van de N31. En dat blijkt de redding voor Jannette. Ze koopt weer een fototoestel en legt alle werkzaamheden vast.

De inmiddels weer vrolijke meid is een graag geziene gast rond de bouwwerken. Met passie en groot enthousiasme is ze dagelijks aanwezig bij de aanleg van “haar veilige N31”. Soms mag ze even het terrein betreden en ze is zelfs in de grote hijs- kraan mee omhoog geweest voor luchtfotografie.

Op een dag komt ze tijdens haar fotografiewerk op de Koningsbrug en tot haar ontzetting ziet ze dat de lantaarnpalen worden weggehaald. Ook de lantaarnpaal die dienst doet als bermmonument voor Erwin Hoekstra moet worden weggehaald.

De bouwvakkers begrijpen direct dat dit een enorme impact zal hebben en bezorgen de paal spontaan bij Jannette thuis. Hij staat nu in haar achtertuin en heeft geweldig geholpen bij het verwerkingsproces.Een nieuw “boek”: Dromen laten uitkomen

Op 15 juni 2017 plaatste Jannette een bijzonder bericht op haar facebookaccount:
Jannette van der Ploeg 15 juni om 10:02
Een boek, een boek doe je dicht als het verhaaltje uit is. Vandaag is dit drama boek voor mij uit. Het boek kan dicht. Het is er tijd voor.
Het boek met de titel afscheid voor altijd was wel heel erg confronterend.

Alweer 5 jaar geleden dat de eerste bladzijde op mijn pad kwam op 15 juni 2012 zo rond de klok van 18.20.
Het leek een never ending story. Maar bij iedere gelezen bladzijde kon ik ook weer iets achter mij laten of loslaten.

Nu het verhaal een plekje gekregen heeft en het niet meer een zwaar beladen verhaal is kan ik het boek eindelijk dicht doen.
Nu ga ik voor dromen zien te laten uitkomen.

Het leven is mooi is de titel van mijn nieuw te lezen boek… maar Erwin wij vergeten jou niet hoor.
Let maar eens op op wat er nog staat te gebeuren…. ERWIN 15062012-15062017.
Another 45 Miles to go.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren