Karin Scholtheis – Passie en Kunst

Karin

Karin Scholtheis maakt Cartoons. Zij beweegt zich op het raakvlak van passie en kunst. En het overkwam mij onlangs…. Vrienden belden mij: Heb jij gezien wat Karin voor prachtige cartoon van jou gemaakt heeft?

Ja inderdaad, ook ik behoor tot het illustere gezelschap Harlingers, die door Karin vereeuwigd is.

Karin Scholtheis portretteert Harlingers

Karin

Karin Scholtheis portretteert min of meer bekende inwoners van onze stad met een knipoog. Waar haar vriend Wim Smits er in zijn fotostudio steeds weer in slaagt om mensen zo voordelig mogelijk in beeld te brengen, lukt het Karin om net dat naar voren te halen, wat je op een normale foto nooit kunt vastleggen.

Hoewel je er met jouw postzegel volledig op staat, vertelt de omgeving van de tekening vaak het verhaal van de afgebeelde persoon. Karin is vooral bescheiden over haar cartoons.

Wie het kunst noemt, wordt beantwoord met een glimlach met rode blosjes. Als iemand het knutselen noemt, dan voelt zij zich toch wel tekort gedaan.  Het begon wel allemaal met knutselen met allerlei materialen. Poppen, waar kinderen spontaan mee gaan spelen in de fotostudio, zijn gemaakt door Karin.

De cartoons zijn het resultaat van het uitdiepen van veel computerprogramma’s. Karin heeft diverse computerkunsten gecombineerd met als resultaat dat je in Harlingen eigenlijk niet meetelt als er geen echte Scholtheis van jou is gemaakt. Inmiddels zijn er Karin Cartoons in allerlei verschijningsvormen, als kalender, op drinkbekers, mousepads en t-shirts.

De meeste cartoons worden geïnspireerd door enthousiasme voor bepaalde mensen. Steeds vaker ook in opdracht. Want wat is er leuker dan een Karin Cartoon van een goede kennis of familielid cadeau te krijgen bij een bijzonder moment. Een huwelijksaanzoek via een “Scholtheis Cartoon”? Het zou zo maar kunnen?

De Karin Cartoons zijn te zien in de fotostudio van Wim Smits op de Voorstraat 54 in Harlingen. En misschien komt u daar de kunstenares zelf ook tegen!