Loods op Willemshaven voor evenementen en bedrijven

Artist Impression Hubert Jans loods

Carex, de verhuurder die van de Leeuwarder Blokhuispoort een creatief bedrijvencentrum maakte, heeft grootse plannen voor de Hubert Jans loodsen op de Willemshaven. Op dit moment is op Willemshaven nr 7 al de Harlinger bierbrouwer Brouwdok gevestigd.

Hubertjansloods nu binnen

In hetzelfde pand komt ook de PESK Experience van de Zeesleepboot Holland. De andere Hubert Jans loods op nr 5 deed ooit dienst als houtopslag (foto linksonder). De afgelopen winter was daar de werkplaats van de “Witte Swaen”, het replicaschip van Willem Barentsz. In de tweede helft van dit jaar moet de loods leeg zijn om getransformeerd te worden tot evenementen- en bedrijfshal. Carex huurt de loods 10 jaar van de gemeente Harlingen. Directeur Lenze Hofstee van Carex wil er een broedplaats voor creatieven van maken. Een schetsontwerp bespreken we op de volgende pagina’s.

Willemshaven

Willemshaven creatief in huurloodsen

Een enorm spandoek aan de zeezijde van loods Willemshaven nr 5 meldt dat daar een Broedplaats wordt gerealiseerd. De Harlinger Studio Vredeveld ontwierp in opdracht van de gemeente Harlingen een plan. Volgens het spandoek maken de provincie Fryslân, Het Friese Merenproject en de gemeente Harlingen de “Broedplaats” mogelijk.

Directeur Lenze Hofstee van Carex is blij dat, na twee jaar onderhandelingen met de gemeente Harlingen, begonnen kan worden aan de realisering van de “Broedplaats”. De afgelopen jaren hebben zich al diverse gegadigden gemeld als gebruiker van de loods:
– De monumentale vaart.
– Informatie over Werelderfgoed Waddenzee.
– Een bouwer van boegbeelden.
– Expositie over de bouw van replicaschip Witte Swaen.
Het zijn, volgens directeur Hofstee, enkele voorbeelden van mogelijk vele toekomstige gebruikers van de Broedplaats. Maar van die Broedplaats-gebruikers wordt qua inrichting en vormgeving ook heel veel
zelfwerkzaamheid gevraagd!