Voorafgaand aan de presentatie van het Harlinger Masterplan werden de Harlingers warm gemaakt door busreizen naar het Rotterdamse voorbeeld.
Gemeenteraad, ondernemers en burgers werden rondgeleid en kwamen tot verrassende ontdekkingen. Terwijl Harlingen de scheepswerf verplaatste vanaf de Zuiderhaven, werd een“oude schepenwerf” in Rotterdam juist opnieuw aangelegd in de Oudehaven.
Als geboren Rotterdammer en met de geschiedenis van mijn eerste baan in dit
stadscentrum was ik minder verbaasd. Harlingen was in die tijd vooral aan het “sjanteren over alles wat niet goed ging”, terwijl in Rotterdam door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog juist een“opgerolde-mouwen-mentaliteit” overheerste.
Allesbeheersend plan
Harlingen werd geïnspireerd door de slagvaardigheid van het Rotterdamse Projectbureau en het gemeentebestuur gaf opdracht tot het maken van een allesbeheersend plan, het Masterplan “Harlingen-Waddenstad”.
Werkelijk iedereen werd bij de planontwikkeling betrokken en zo werd het Masterplan ons aller plan.
Bijna elke Harlinger is nu tevreden over alles wat onze stad te bieden heeft.
Het is ruim 30 jaar na de presentatie van het Masterplan en heel veel plannen van toen zijn nu realiteit. Maar veel werd ook totaal anders uitgevoerd.
Hoogbouw op de Nieuwe Willemshaven werd vervangen door een evenementengebied en de jachthaven in de Willemshaven werd thuishaven voor de Bruine Vloot en Cruiseport met drijvende steiger.