Mega-Paard op Kop Afsluitdijk kost 2,5 miljoen euro

Mega-Paard Afsluitdijk

Elke Harlinger die over de Afsluitdijk rijdt, kijkt bij Kornwerderzand even naar links en krijgt het “bijna thuis”-gevoel bij de aanblik van de skyline van Harlingen.
Zo’n gevoel van “dit is Friesland” moet straks iedereen krijgen bij de aanblik van het 25 meter hoge beeld van een echt Fries paard op de dijk bij Zürich.
Het enige struikelblok is nog de financiering: ruim € 2,3 miljoen exclusief btw.

Paard

De initiatiefnemers geloven er nog volledig in, zeker nadat de provincie Fryslân in juni enkele tonnen subsidie toekende.
Voor andere subsidieverstrekkers is dat vaak een teken dat het serieus kans van slagen heeft. Een trots en elegant Frysk Hynder op een prachtige locatie aan de poort van de provincie.

Een bijzonder beeld dat past in de omgeving alsof het er al van oudsher heeft gestaan. Een vertrouwd herkenningspunt voor de mensen die er langs komen, onlosmakelijk verbonden met de provincie Friesland.

De droomlocatie is een plek in het gebied rond de kop van de Afsluitdijk aan de Friese zijde. De Afsluitdijk als symbool van de Nederlandse strijd tegen het water, gecombineerd met het beeld van het Paard, als icoon van Friesland, zal beslist uitgroeien tot een trekpleister van internationale allure.

Het idee voor Het Paard van Friesland is mede geïnspireerd door het werk van de Schotse beeldend kunstenaar Andy Scott. Veel van zijn sculpturen vertegenwoordigen raszuivere werkpaarden en hun rijke historie en verbondenheid met een specifieke regio. De kunstenaar is gespecialiseerd in het realiserenvan beelden op grote schaal.


Andy Scott studeerde in 1986 af aan de Glasgow School of Art en is associate of the Royal British Society of Sculptors. Hij heeft meer dan 70 beelden gemaakt die geplaatst zijn in de openbare ruimte of zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. De sculpturen worden gemaakt in opdracht van een overheid, een bedrijf of een particulier. Sinds enkele jaren is de kunstenaar getrouwd met de Nederlandse architect Hanneke.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren