PESK De Holland krijgt bezoekerscentrum

PESK roepcode Holland

PESK, de roepcode van de Zeesleepboot Holland is als vlaggenschip onlosmakelijk verbonden met Harlingen en Terschelling. De voormalige bergingsjager van rederij Doeksen ligt jaarlijks een viertal weken op station Terschelling en de overige tijd beeldbepalend in de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Als maritiem erfgoed vaart het schip in het vaarseizoen (april-december) zo’n 150 dagen vanuit Friesland’s enige zeehaven.

De Holland foto Henry Drost Juli 1963
De Holland in 1963 (foto: Henry Drost)

De kracht van de Holland

Het schip en de vele verhalen over haar fameuze bergingsoperaties zijn een voortdurende bron van inspiratie en herinnering voor jong en oud. Jongeren maken aan boord van de Holland kennis met het ‘echte varen’. Samen met andere liefhebbers en oud-zeelieden vergapen zij zich aan de machtige techniek van het karakteristieke varend erfgoed. In de machinekamer van de Holland bevindt zich dan ook de enige nog werkende 10-cilinder Werkspoor dieselmotor ter wereld.

PESK Experience
Paraat En Start Klaar!

De roepnaam PESK van de Hollandin dagelijks gebruik vertaald
naar Paraat En Start Klaar verwijst naar diverse ambities en plannen rondom de Holland. Het bestuur van Stichting Zeesleepboot
Holland ambieert als scheepseigenaar een bezoekersaccommodatie
nabij de ligplaats aan de Willemskade.
In samenwerking met gemeente Harlingen en Carex is de opmaat gemaakt tot huisvesting in Loods 7 op de Willemskade.
Samen met lokale en regionale partners als Alynia Architecten en diverse bouw- en fondsenpartners wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de PESK Experience: een belevingslocatie voor bezoekers om van alles over het schip, haar fameuze verleden en de hedendaagse vaartochten te leren kennen als de Holland op zee verblijft. Lezingen, nautische cursussen en trainingen, exposities over werelderfgoed Waddenzee, de Holland en Holland’s Glorie zorgen op termijn voor een prikkelende programmering op de Willemskade.
Bij de toekomstige Loods 7 brouw-buurmannen is het 10-cilinder Holland rookbier inmiddels ‘niet aan te slepen’.
Meer over (vaartochten en ondersteuning) Zeesleepboot Holland via: events@zeesleepbootholland.nl.