Plan voor zalencentrum van 12 miljoen euro

't Schip - plan voor zalencentrum van 12 miljoen euro

Initiatiefnemer Ricky Torenbeek schat de kosten van zijn plan voor zalencentrum ’t Schip op 12 miljoen euro. Zijn plan om op het Balkland een enorm zalencentrum te bouwen, compleet met evenemententerrein en groepsaccommodatie is wel heel erg groot voor Harlinger begrippen.
Torenbeek wil alle verenigingen en instellingen bijeen brengen in één multifunctioneel gebouwencomplex met zalen, kleedkamers, oefenbunkers, studio’s en grote evenementenzalen.

Formaat van de Harmonie

Het plan voor zalencentrum ’t Schip bevat een theaterzaal met een podium van 1000 m2, plaats voor 700 stoelen op de begane grond en 236 stoelen op het balkon. Het benadert de omvang van theater de Harmonie in Leeuwarden. Foyers en feestzalen, een aantal bowlingbanen en biljartzalen. Het is een kleine greep uit de ronduit spectaculaire plannen van Ricky en Rina Torenbeek.
Torenbeek moet wel erg optimistisch zijn. De exploitatie van Trebol leert dat een zalencentrum een moeilijk proces is..

Westerzeedijk plattegrond t Schip

Desgevraagd vertelde Ricky dat hij veel inkomsten verwacht van het naastgelegen evenemententerrein. Daar moeten grote concerten met enorme tribunes plaats bieden aan 10.000 tot 15.000 toeschouwers.
Harlingen aan de windrijke zeedijk als nieuwe locatie voor concerten van André Rieu? Maar Torenbeek zegt al contacten bij dit wereldberoemde orkest te hebben. Een overnachtingsaccommodatie kunnen de muzikanten in ieder geval vinden in de naast ‘t Schip te bouwen groepsaccommodatie ‘t Sloepke. Maximaal 72 personen kunnen daar overnachten en ontbijten. Dat geeft ook mogelijkheden voor trainingsweekeinden voor muziekkorpsen, verenigingen, bedrijven en bij voorbeeld elfstedentochten.

70 Harlingers aan het werk
in Multifunctioneel
uitgaanscentrum Westerzeedijk

Het vraagt € 12 miljoen om de ambitieuze plannen te realiseren, maar nog groter is de vraag hoe de jaarlijkse exploitatie bedacht is.
De bedenkers lijken zich geen zorgen te maken over de exploitatie. Het planrapport rept met geen woord over de financiering. Minimaal 16 personen krijgen een vaste functie binnen het bedrijf. Een groep van minimaal 54 oproepfuncties completeren het personeelsbestand van 70 mensen die een baan moeten vinden in ‘t Schip en aanverwante activiteiten.

Westerzeedijk satelietopname

Planvorming Westerzeedijk

De gemeente Harlingen is op dit moment met veel meer plannenmakers in gesprek om het gebied tussen Aldi en Camping Zeehoeve, Westerzeedijk en Bolswardervaart een nieuwe invulling te geven. Het hier beschreven plan is beslist het meest verstrekkend.
Er moet een gedegen ondernemingsplan komen, vinden de initiatiefnemers.
Architect-directeur Gerry Meagher van Alynia Architecten zal de plannen voor het zalencentrum verder uitwerken.