Radio Stad Harlingen 2.0

Radio Stad Harlingen - Albertus van der PlaatsOmroep RSH Albertus
Albertus van der Plaats altijd radio-actief

Ruim 50 vrijwilligers maken al bijna 30 jaar lokale radio in Harlingen: Radio Stad Harlingen. Vanuit een nieuwe studio in gebouw Nieuw Zuid worden lokale informatieve programma’s afgewisseld met uitzendingen van Omrop Fryslân of wordt live geschakeld naar het stadhuis voor verslagen van de gemeenteraad.
Radio Stad Harlingen is een officiële publieke lokale omroep. De gemeenteraad heeft deze organisatie representatief verklaard voor de totale Harlinger bevolking. Het Commissariaat voor de Media verleent telkens voor 5 jaar namens de minister een zendvergunning.

Wetgeving

De wetgeving eist van de lokale omroep een Lokaal Toereikend Media Aanbod. Dit LMTA wordt gecontroleerd door een bestuur uit alle haarvaten van de samenleving.
Het lokale media-aanbod was de afgelopen 30 jaar vooral gericht op radio. In de nieuwe studio zullen ook andere vormen van berichtgeving een plaats krijgen. Sociale media, nieuwssite, online-televisie en zelfs kabel-tv zijn mogelijkheden om RSH verder te ontwikkelen.
Radio Stad Harlingen ontvangt jaarlijks een subsidie van € 1,31 per gezin, dus € 9.000,- via de gemeente Harlingen van de landelijke overheid. Daarnaast zijn er wat inkomsten uit reclame en sponsoring.
Het mag een klein wonder heten, dat RSH met een beperkt budget al 30 jaar kan functioneren. Omdat RSH op meerdere platforms moet voldoen aan het toereikend mediaaanbod, staat het bestuur van de stichting voor de opgave om heel veel extra geld in te zamelen.

Radio Stad Harlingen - Kick Visser
Technicus Kick Visser al decennia bij Radio Stad Harlingen

Na 30 jaar is de gemeente Harlingen zélf aan zet om de portemonnee te trekken! Er zijn veelvouden van het huidige subsidiebedrag nodig!
Als Harlingers zijn wij een bijzonder volkje. Zelfstandigheid staat hoog in ons vaandel. Als gemeente willen we zelfstandig blijven en ook Radio Stad Harlingen heeft afgezien van een geplande fusie met Omroep Eenhoorn uit de buurgemeente Waadhoeke. De fusie zou het einde van de echte Harlinger omroep tot gevolg hebben gehad.

Al 30 jaar

Na 30 jaar met een constant aantal van 50 vrijwilligers vormt deze club enthousiastelingen de garantie voor het voortbestaan van de radiozender. De technici, presentatoren en verslaggevers worden intern opgeleid voor hun functie. Opvallend is dat er een aantal dubbelfuncties zijn. Technici die gaan presenteren of omgekeerd. Radio maken inspireert klaarblijkelijk tot verdere ontwikkeling “in het vak”.

Er is nog volop plaats voor enthousiastelingen om mee te doen als vrijwilligers bij Radio Stad Harlingen.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de site:
www.radiostadharlingen.nl of telefonisch: 0517-412324