Tall Ships Races: Crossing Borders

Tall Ships

14 tot en met 17 juli 2022

Tall Ships

Over 400 dagen is het zover! The Tall Ships Races Harlingen (TSRH) worden van 14 t/m 17 juli 2022 gehouden. Nu al is het commandocentrum ingericht in het voormalige kantoor van Houthandel Hubert Jansz op deWillemshaven.
In de loods waar binnenkort onder andere ook het Experience Center van de Sleepboot Holland gevestigd wordt, is naast het kantoor van de Tall Ships Races ook een voorlichtingscentrum ingericht.

Tekst: Wout Gerstel

De expositie- en ervaringsruimte is bedoeld om jong en oud kennis te laten maken met het spannende heden en rijke verleden van de Tall Ships.
In dit infocentrum is veel aandacht voor de missie van de Tall Ships Races: jongeren uit alle lagen van de samenleving de kans en de middelen bieden om een unieke uitdaging aan te gaan die ervaringen en vaardigheden oplevert die hen vormen en een leven lang bijblijven.

Corona-protocol

Door de coronacrisis zijn overal op de werelden  ook in Nederland Sail-evenementen niet doorgegaan. The Tall Ships 2022 is het eerste evenement in Nederland, waarbij vrijwel alle grote zeilschepen worden verwacht.
Harlingen is de enige havenplaats die in ons land wordt bezocht door deze enorme armada. Natuurlijk houdt de organisatie ook rekening met eventuele coronamaatregelen in de toekomst. De scenario’s variëren van 300.000 bezoekers in vier dagen tot een bezoek van de schepen met een voor publiek afgesloten haven. Natuurlijk wordt alles in het werk gesteld om het evenement nog grootser te vieren dan bij voorgaande edities!

Kantoor Harlingen Sail

In het kantoor van de stichting Harlingen Sail is onder leiding van directeur Lieuwe Krol en officemanager Marion Verruijt nu al een team medewerkers bezig met de voorbereiding van het vierdaagse evenement met naar verwachting honderdduizenden bezoekers. Een gratis toegankelijke manifestatie in de Harlinger haven met een begroting van € 2,5 miljoen.
Subsidies, sponsoring en betaalde activiteiten moeten de nodige inkomsten binnen brengen. De gemeente Harlingen betaalt een half miljoen voor zaken als veiligheid. Natuurlijk wordt zo’n bedrag ook van de provincie verwacht. Ruim € 400.000 is nodig voor de schepen met trainees, die zelf via sponsoracties elk € 999,- bijdragen.

Tall Ships

Over grenzen

“Crossing Borders” is het thema van de Tall Ships Races van volgend jaar.
“Over grenzen gaan”geldt zeker voor de trainees, die van het Deense Esbjerg naar Harlingen meevaren op de enorme historische zeilschepen.
Een levensveranderende ervaring zonder mobieltjes of tablets, maar wel met zee en de kracht van de natuur.
Je leert meer dan zeilen. Sociale vaardigheden: je plek vinden in de groep, deelnemen aan discussies, kennismaken met leeftijdsgenoten met andere achtergronden. Wie zich aanmeldt voor dit evenement wordt meteen al uitgedaagd om zelf een sponsor te vinden voor de eigen deelname. Daarbij wordt de trainee door middel van presentatie- en coachingsdagen ondersteund.

Logo TSRH 2020

Vriend van Harlingen Sail

De Stichting Harlingen Sail vraagt ook de Harlingers om hun steentje bij te dragen. Dat kan als vrijwilliger, maar ook door als “Vriend” financiële steun te geven.
Er zijn verschillende categorieën.
Volwassenen kunnen zich aanmelden als Stuurman (€ 17,50 per jaar) of Kapitein (€ 40,- per jaar).
Jeugd van de basisschool kan worden aangemeld als Ketelbinkie (éénmalig € 10,-).
Jeugd van 12 t/m 18 jaar krijgt de titel Matroos (€ 12,50 per jaar).

Behalve deze eervolle titels krijgen de Harlinger Vrienden natuurlijk allerlei voordeeltjes variërend van leuke gadgets en een Tall Ships Races Harlingen vlag tot korting op t-shirts of voorrang bij (vaar)evenementen.

Sail InZicht

Voorafgaand aan de Tall Ships Races Harlingen 2022 worden in juni volgend jaar alle leerlingen van basisscholen en middelbare scholen uitgenodigd voor het maritieme evenement Sail InZicht.