Tall Ships Races 2018 op 3 t/m 6 augustus in Harlinger haven

Tall Ships

De Tall Ships Races zijn sinds 1956 een jaarlijks terugkerend evenement, waaraan talrijke tallships van over de hele wereld deelnemen.
Het evenement is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilen op traditionele schepen. De helft van de bemanning is daarom tussen de 15 en 25 jaar oud.

1956: de eerste race
In 1956 werd de eerste wedstrijd tussen 20 schepen georganiseerd door Bernard Morgan, een Londense jurist. De race ging van Torqua, Devon naar Lissabon. De publieke belangstelling bleek zo overweldigend, dat de organisatoren de Sail Training International Association hebben opgericht om ook in de volgende jaren dergelijke wedstrijden te organiseren.

2014: Harlingen vestigt wereldrecord
In 2014 was voor het eerst in de geschiedenis van The Tall Ships Races een Nederlandse stad de starthaven van deze internationale zeilrace.
Het grote aantal van 337 trainees leverde Stichting Harlingen Sail een Award op voor het hoogste aantal deelnemende trai­nees ooit.

Tall Ships

Tall Ships Races finishen in 2018 in Harlingen

Harlingen hoopt met de Tall Ships Races Harlingen 2018 wederom geschiedenis te schrij­ven en 350 trainees enthousiast te kunnen maken voor deelname aan de race.
De Tall Ships arriveren op vrijdag 3 augustus in Harlingen. De grootste zeilschepen ter wereld verblijven tot en met maandag 6 augustus in onze stad.
Harlingen is natuurlijk hét decor bij uitstek om de machtige schepen welkom te heten. De zeehaven van Friesland viert Culturele Hoofdstad 2018 met dit grootse nautische festijn.
Tijdens het verblijf van de Tall Ships worden er zowel voor het publiek als voor de crew activiteiten georganiseerd op de kade en op het water.

SEDOV IN HARLINGEN
grootste traditionele zeilschip ter wereld

Met de lengte van 117 meter is de Sedov het grootste traditionele zeilschip dat nog vaart. In 1921 maakte ze haar eerst reis voor de Duitse rederij. Momenteel doet ze dienst als opleidingsschip.

Geschiedenis van de Sedov
Oorspronkelijk had het schip de naam Magdalene Vinnen II en daarna Kommodore Johnson. Sinds 1945 is ze Russische en heeft ze de naam Sedov gekregen als eer naar de marine­officier en poolonderzoeker Georgi Sedov.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij opgelegd in Bremerhaven. Na afloop van de oorlog werd het schip als herstelbetaling overgedragen aan de Sovjet-Unie. Vanaf toen kreeg ze de naam Sedov en werd ze ingezet als opleidingsschip.

Sinds 2017 is het schip eigendom van de Technische Universiteit van Kaliningrad. Ze vaart als opleidingsschip op de Noordzee en de Oostzee van de lente tot de herfst. Regelmatig neemt ze deel aan de grote maritieme internationale evenementen zoals The Tall Ships Races.

SKAEVER muzikaal logo sail: Het eindeloze Blauw

Skaever

De Friese band Skævver is met het nummer ‘Het Eindeloze Blauw’ gekozen als muzikaal logo van The Tall Ships Races Harlingen 2018.

In februari werd een oproep gedaan om tunes, composities en liedjes in te sturen.
Uit de 15 inzendingen is door de jury een top vier opgesteld die bestond uit het Broken Brass Ensemble, Jorn Piëst, Teatse Vogelaar en Skævver.
De jury koos Skævver met het nummer ‘Het Eindeloze Blauw’ als winnaar.
‘Het Eindeloze Blauw’ is daardoor het muzikale logo van het evenement.
Op 3 en 4 augustus staat Skaevver op het hoofdpodium. Hun nummer wordt ook ge­bruikt in de promofilm en de aftermovie.­

Friese achtmansformatie
Skævver is een Friese achtmansformatie.D e band brengt uitsluitend eigen nummers. De band bestaat uit doorgewinterde muzikan­ten met een paar eeuwen ervaring. Ook de overige drie finalisten wordt een po­dium aangeboden tijdens het evenement.