Ovotonde N31 met Harlinger tegeltableaus

Ovotonde

Jan Roos werkt aan Ovotonde

Kunstenaar Jan Roos maakt samen met de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek in opdracht van de N31-combinatie een kunstwerk dat de ovotonde gaat sieren.
De balustrades van de ovale rotonde, die straks de toegang vormt tot Harlingen, worden gesierd met Harlinger tegels.

Jan Roos op stage
De afgelopen tijd heeft Roos stage gelopen bij de tegelschilders van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. De kunstenaar wil in zijn eigen stijl het verhaal van Harlingen en omgeving vastleggen in de tegeltechniek. Mensen die de stad binnen komen kunnen zijn kunstwerk niet missen.

Ovotonde

650 tegels
In drie maanden tijd worden 650 vorstvaste tegels van 20 x 20 cm gemaakt, geglazuurd, afgebakken en geplaatst. Het totale kunstwerk bestaat uit twee tegeltableaus van elk 13 meter lang.
Een mooie samenwerking tussen twee Harlinger partijen die zorgen voor een duurzaam mooi uitzicht op de ovotonde bij binnenkomst van Harlingen! De foto’s tonen het oefenen van Jan in de techniek onder leiding van de tegelschilders.

Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek
Het productieproces van de tegels moest worden afgestemd op de door Jan Roos gebruikte techniek. In de praktijk vroeg dit heel veel van de kennis en kunde van de Harlinger tegelbakkers, want de productie en plaatsing van de kunstwerken is de verantwoordelijkheid van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek.