Vakantiehuizen bedreiging voor woningbestand

Bedreiging

De verhuur van vakantiewoningen vormt een bedreiging voor Harlingen. De toenemende populariteit onder toeristen brengt de ondernemersgeest boven in Harlingen. Het blijkt aantrekkelijk om jouw huis zo nu en dan te verhuren aan vakantiegangers uit het overvolle westen of zelfs uit
het buitenland.

Huur: € 500,- per week.

Wie een beetje zoekt, kan op internet Harlinger vakantiewoningen huren voor bedragen rond € 500,- per week. Zo is de huur of hypotheek natuurlijk snel terugverdiend. Maar er zijn ook slimme ondernemers die oude pandjes kopen, opknappen en vervolgens verhuren als vakantiewoning of appartement.
De variatie in aanduidingen is groot op internet: vakantiewoning,
B&B, zomerhuisje, short stay appartement. Het lijkt allemaal logisch, maar
deze verhuurconstructie gaat ten koste van het totale woningbestand
in Harlingen.

Woningnood

Ondanks het feit dat de Bouwvereniging dapper bouwt aan nieuwe woningen en ook commerciële ontwikkelaars nieuwbouwprojecten
realiseren, zijn er nog steeds te weinig goedkope woningen.

Bedreiging door onttrekking aan woningbestand

Elk huis dat door een “huisjesmelker” wordt opgekocht, wordt onttrokken aan het totale woningbestand. Er zijn volop regels voor de Bed & Breakfast in Harlingen. Die regels worden nauwkeurig gecontroleerd met betrekking
tot brandveiligheid en bouwkundige zaken.

Kaart met vakantiehuizen

Regels tegen wildgroei

Maar voor de verhuur van woningen lijkt in Harlingen te weinig geregeld te zijn. Minister Ollongren werkt op dit moment aan wetgeving om hogere boetes voor vakantieverhuur mogelijk te maken.
Lokale regels zijn dus mogelijk en als de minister haar zin krijgt met boetes tot € 83.000 bij herhaalde overtredingen.

Gemeenten krijgen verder de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms een registratieplicht in te stellen. Dit kan worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht.
De minister wil met het wetsvoorstel voor gemeenten de mogelijkheden verruimen om toeristische verhuur in goede banen te leiden.
Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt.
Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur als de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.