Wiebe van Dijk voor “geen gezeik”

Wiebe van Dijk

Ik geloof dat ik niemand tekort doe als ik zeg dat Wiebe van Dijk de afgelopen 28 jaar het raadslid  is geweest met de meest “recht-door-zee” mentaliteit. Wiebe houdt niet van “geouwehoer” in de raad. Elkaar vliegen afvangen, wat de laatste jaren veelvuldig gebeurt, is niets voor onze “rooie vriend”.

Wiebe stopt na 28 jaar raadslidmaatschap

Wiebe van Dijk

Wiebe van Dijk

Toen Harlingen in 1970 de keus bood uit drie plaatselijke partijen (HA70, Harlingen Nieuwe Stijl en Harlingen Belang) werd in De Weinstube besloten om barkeeper en huisvriend Wiebe van Dijk naar voren te schuiven binnen de PvdA.

De slogan was simpel maar duidelijk “Geen gezeik, stem Wiebe van Dijk”.
Henk Jan Cornelisse, tegenwoordig de rechtschapenheid zelve als bode in het gemeentehuis, bracht eigenhandig de folders rond in de Harlinger volkswijken.
De oproep kreeg veel respons. In het stembureau op de Grettingalaan kleurden de stempotloden extra rood.

’s Avonds presenteerde ik de verkiezings­bijeenkomst van Radio Stad Harlingen in Casa Cara op de Midlumerlaan.
Toen Wiebe binnenkwam, flapte ik -zonder de uitslagen nog te kennen- eruit: “En daar is de grote winnaar van deze verkiezing: Wiebe van Dijk”. Bulderend gelach van alle deskundigen, maar een uurtje later bleek dat Wiebe genoeg voorkeurstemmen had voor meerdere raads­zetels.

Volgens mij had het een driezits-bankje kunnen worden, maar het werd één zetel, die hij 28 jaar “zonder gezeik” bezette.

Cartoon Wiebe van Dijk

De cirkel is rond!
Wiebe had zich geen beter afscheid kunnen bedenken, dan de eclatante (sorry Wiebe, ik bedoel natuurlijk “skitterende”) overwinning van de PvdA op 21 maart jongstleden.

Wiebe was de man die een aantal jaren geleden Hein Kuiken de PvdA binnen trok.
Wiebe dreigde met opstappen als Hein niet op een verkiesbare plaats werd gezet.

Hein kreeg die plek en bleek een echte Harlinger te zijn met een rood hart en gevoel voor de verhoudingen in de havenstad.
De persoonlijke verkiezingscampagne van Hein, met Wiebe als lijstduwer, getuigt van dezelfde mentaliteit en instelling als de raadsnestor: “Doe maar gewoan.”
De cirkel is rond….