Zonnepont Jonge Seun

Zonnepont Jonge Seun

Veel bezoekers van Harlingen en óók veel Harlingers zelf hebben in de zomer van vorig jaar een tochtje door de haven gemaakt met de zonnepont Jonge Seun. Met drie aanlegplekken, de Sassteiger, Willemshaven en Zuiderpier was er alle gelegenheid om eens aan boord te stappen van dit bijzondere vaartuigje.

De schoonheid van de havens vanaf het water is een bijzondere verrassing. De vrijwillige schippers zijn Harlingers met hart voor hun stad. Een gezellig en informatief gesprek is meer regel dan uitzondering. De zonnepont is niet alleen een sociaal bindmiddel, maar ook een katalysator in de ontwikkeling van de Willemshaven tot een nautische boulevard die voor Harlingers en toeristen een interessante plek is om regelmatig te bezoeken. De zonnepont Jonge Seun vaart dagelijks van eind april tot eind september.

Zonnepont Jonge Seun

Zonnepont Jonge Seun

De door Arend Lambrechtsen ontworpen zonnepont is 8,5 m lang, 3,1 m breed en weegt leeg 3,5 ton. Het aandrijvings- en besturingssysteem is ontworpen door Henk Jukkema. De pont werd gebouwd door studenten van de Afdeling Maritieme Techniek van ROC Friese Poort. De pont wordt aangedreven door twee 4 kW motoren, gemonteerd op hartlijn van het schip, één onder de boeg en één onder het achtersteven. Die sturen zijn tegengesteld gekoppeld en hebben een maximale roeruitslag van 90 graden naar weerszijden.
Jonge Seun logo

Vermogen en stuwrichting zijn per motor regelbaar. Dit aandrijvings- en besturingssysteem maakt de pont zeer wendbaar. Dat is belangrijk voor een vaartuig dat altijd korte afstanden vaart en veel moet manoeuvreren.
Dwars varen wordt mogelijk en dat is handig bij wegvaren en aanleggen.
12 Solar Frontier zonnepanelen – die zeer goed presteren onder minder ideale omstandigheden – leveren stroom voor een pakket tractieaccu’s van totaal 608 kg.